آرشیو مرداد ماه 1401

مطالب مفید در حوزه سلامتی

روتین پوستی چیست؟ با مراحل اصلی آن آشنا شوید

۱۹ بازديد

برای اینکه پوستی سالم داشته باشید نیاز است که به طور روزمره و همیشگی کار مراقبت از آن را انجام دهید. برای این کار شما نیاز به روتین پوستی منظم دارید. اگر در مراقبت از پوست خود نظم نداشته باشید و به طور دل بخواهی و هر زمان که حوصله داشتید بخواهید کارهای مرتبط با پوست خود را انجام دهید یقینا نتیجه مطلوبی نخواهید رفت. داشتن یک برنامه منظم روتین مراقبت پوستی می تواند به شما در طول سالیان دراز، پوستی سالم و زیبا هدیه دهد.

روتین پوستی شامل چه مراحلی است؟


روتین پوستی به طور بیسیک و پایه ای از 3 بخش تشکیل می شود:

  • پاک کردن آرایش و شستشوی صورت
  • استفاده از کرم مرطوب کننده
  • استفاده از کرم ضد آفتاب

اما امروزه روتین پوستی شامل مراحل دیگری نیز می شود از جمله:

  • تونر
  • استفاده از سرم صورت
  • روغن های صورت
  • مراقبت های دور چشم
  • درمان لک و جوش
روتین مراقبت از پوست می تواند به شما پوستی شاداب و زیبا هدیه دهد

چه زمانی باید روتین مراقبت از پوست را انجام داد؟

زمان انجام روتین پوستی بستگی به نوع روتین پوستی شما دارد. برخی از محصولات به کار برده شده در روتین مراقبت از پوست باید پیش از خواب و برخی قبل از خروج از منزل مورد استفاده قرار گیرند. اما به طور کلی هر کدام از محصولاتی که در این برنامه به کار برده می شوند زمان مشخصی دارند.

چه کسانی باید روتین کامل را انجام دهند؟
کسانی که زیر 35 سال سن دارند می توانند در صورت عدم وجود جوش یا لک های پوستی و همچنین چروک های صورت و دور چشم فقط از مراحل اصلی و پایه ای استفاده نمایند. اما با بالارفتن سن اهمیت استفاده از هر کدام از محصولات بالا می رود و استفاده از همگی آنها نتیجه بسیار مثبتی را خواهد داشت.

1) پاک کردن آرایش و شستشوی صورت

قبل از هر کاری شما نیاز به یک صورت پاک و تمیز دارید وگرنه استفاده از سایر محصولات بی اثر و در بعضی اوقات غیر ممکن خواهد بود. اگر آرایشی بر روی صورت شما از قبل مانده و پوست شما تمیز نیست، نیاز است که پیش از هر اقدامی آن را از روی صورت خود پاک کنید. برای این منظور می توانید از دستمال مرطوب، روغن های پاک کننده و یا میسلار واترها استفاده نمایید.
میسلارواتر بر خلاف سایر لوازم پا ککنده آرایش که پوست را خشک می کنند، سب رطوبت رسانی به پوست شده و به صورت خیلی عمقی تری صورت شما را پاک کرده و منافذ پوستی شما را تمیز می کند.


2) استفاده از کرم مرطوب کننده

کرم مرطوب کننده از ضروری ترین مراحل روتین پوستی است. پوست شما برای شادابی نیاز به تقویت و آبرسانی دارد. کرم مرطوب کننده علاوه بر رطوبت رسانی سبب درمان و پیشگیری از خشکی پوست، جلوگیری از ایجاد چین و چروک و پیشگیری از جوش صورت می شود. کرم مرطوب کننده را باید متناسب با پوست خود تهیه کنید. امروزه مرطوب کننده ها برای انواع پوست تولید می شوند. پس از استفاده از کرم مرطوب کننده تقریبا یک دقیقه زمان لازم است تا به خوبی جذب پوستتان شود.
استفاده از کرم مرطوب کننده باعث تغذیه پوست شما می شود

3) کرم ضد آفتاب در روتین روزانه پوست

کرم ضد آفتاب امروزه جایگاه ویژه ای در موضوع سلامت و مراقبت از وست دارد. تحقیقات بسیار زیادی اثرات مخرب نور خورشید بر روی پوست را اثبات کرده اند و همچنین سازمان ها و مراکز مهم پست و مو در جهان روی استفاده از این ضد آفتاب تاکید ویژه ای دارند.
نور خورشید سبب مشکلات پوستی بسیاری از جمله ایجاد چین و چروک و لک پوستی می شود. همچنین سرطان شایع پوست یکی دیگر از صدمات خطرناک نور خورشید به پوست است.
کرم ضد آفتاب را نیز مانند مرطوب کننده بر اثر پوست خود انتخاب کنید و آخرین چیزی که روی صورت شما قرار می گیرد کرم ضد آفتاب است. یعنی ضد آفتاب آخرین مرحله روتین پوستی است و پس از آن نباید از چیز دیگری بر روی پوست خود استفاده نمایید.
15 دقیقه قبل از خروج از منزل کرم ضد افتاب را روی نواحی در معرض نور خورشید مالیده تا به خوبی جذب پوستتان شود.

منبع: روتین مراقبت از پوست مبینا انصاری idat

با بیماری سرطان پوست آشنا شوید

۱۸ بازديد

سرطان پوست یکی از انواع سرطان به شمار می رود که به صورت خال های سرطانی روی پوست ظاهر می شود. این بیماری بیشتر توسط پرتوهای فرابنفش و مضر خورشید ایجاد می گردد. در گذشته این بیماری خیلی نادر بوده اما امروزه با توجه به آسیبی که به لایه اوزون وارد شده و پرتوهای بیشتری که به سطح زمین می رسد و همچنین گرمایش زمین، این بیماری بیش از پیش شیوع یافته است. لذا دراین مقاله سعی کرده ام اطلاعاتی را در این خصوص در اختیار شما عزیزان قرار دهم تا حد امکان بتوانید از این بیماری پوستی نسبتا خطرناک جلوگیری کنید.



علت ابتلا به سرطان پوست در بیشتر موارد نور خورشید است

چرا به سرطان پوست مبتلا می شویم؟

همانطور که گفته شد علت ابتلا به سرطان پوست در بیش از 90 درصد مواقع، نور خورشید است. مکانیزم ابتلا به سرطان پوست هم به این شکل است که پرتوهای خورشید زمانی که به سطح پوست می تابد توسط سلول های سطح پوست جذب می شود. بعد از این اتفاق پرتوهای خورشید با نفوذ به پوست و تاثیر بر سلول های پوستی، سبب جهش و تغییر در DNA این سول ها می شوند. در مرحله بعدی سلول های دفاعی بدن مانند گلبول های سفید خون وارد عمل می شوند تا سلول های سرطانی شده را از بین ببرند اما موفق به این کار نمی شوند. سلول های سرطانی شده به رشد و تکثیر بیش از حد نرمال خود ادامه می دهند تا جایی که یک توده و تومور را تشکیل دهند. بعد از تشکیل توده می توان گفت که سرطان پوست به وجود آمده است.

آیا سرطان پوست کشنده است؟

سرطان پوست مانند بسیاری از بیماری ها و سرطان ها انواع مختلفی دارد. نوع ملانومای سرطان پوست می تواند در صورت تشخیص دیر هنگام و عدم درمان به موقع خطرناک و کشنده باشد اما باید بدانید که بیش از 80 درصد افرادی که به سرطان پوست مبتلا می شوند از نوع غیر ملانومایی بوده و خطر چندانی آنها را تهدید نمی کند. در بسیاری اوقات سرطان های غیر ملانومایی با داروهای خوراکی و موضعی درمان می شوند.

سن سرطان پوست

بازه سنی ابتلای افراد به سرطان پوست بسیار گسترده است و می توان با اطمینان گفت که هر کسی در هر سنی می تواند سرطان پوست مبتلا شود. اما درصد شیوع سرطان پوست بین بزرگسالان بسیار بیشتر از کودکان است.

کدام عوامل احتمال ابتلای به سرطان پوست را بالا می برد؟

یکی از نکات برجسته ای که درباره سرطان پوست وجود دارد این است که افرادی که پوست روشن تری دارند بیشتر به این بیماری مبتلا می شوند. علت این امر این است که پوست تیره بسیار دیرتر و کمتر از پوست روشن پرتوهای آفتاب را جذب می کند. اگر دقت کرده باشید آفتاب سوختگی در افراد دارای پوست روشن شدیدتر است. دیگر عوامل خطرزا که بارها هم اشاره شد حضور طولانی مدت زیر نور خورشید است. کسانی که به واسطه شغل یا هر مسئله دیگری باید ساعت های متمادی زیر تابش خورشید قرار بگیرند بیش از سایر افراد در معرض ابتلا به سرطان پوست قرار دارند.

چگونه می توان از سرطان پوست جلوگیری کرد؟


مهم ترین راهی که می توان از سرطان پوست جلوگیری کرد استفاده از کرم ضد آفتاب و دوری از قرار گرفتن طولانی مدت زیر نور خورشید است. به طور کلی کرم ضد آفتاب باید چه در تابستان و چه در زمستان جزء جدایی ناپذیر روتین پوستی و مراقبت از پوست شما باشد. کرم ضد آفتاب به واسطه ترکیبات به کار رفته درون محصول، از نفوذ پرتوهای مضر خورشید به پوست شما جلوگپیری کرده و به این ترتیب می تواند از ابتلای شما به سرطان پوست پیشگیری کند.



علائم ابتلا به سرطان پوست چیست؟

علائم سرطان پوست


تشخیص سرطان پوست به واسطه اینکه علائم آن روی پوست ظاهر می شود بسیار راحت تر از سایر سرطان هاست. کافی است علائم سرطان پوست و نحوه تشخیص آن را بشناسید. غده سرطانی پوست به شکل خال های سرطانی و غیر عادی رو پوست ظاهر می شوند. در ادامه نحوه تشخیص خال های معمولی و غیر عادی (سرطانی) را برای شما عزیزان خواهم گفت.

مهم‌ترین تغییراتی که می‌تواند نشانه سرطانی شدن یک خال باشد، با ABCDE بیان می‌شوند:

  • A عدم تقارن (Asymmetry): شکل خال نامنظم و غیر معمولی باشد (خال‌های طبیعی معمولاً گرد و متقارن هستند).
  • B حاشیه نامنظم (Border): مرز یا لبه‌های خال، نامشخص، محو و نامنظم باشد.
  • C رنگ (color): خال تغییر رنگ دهد یا رنگ‌های مختلفی در آن دیده شود.
  • D اندازه (Diameter): اگر قطر خال، حتی با شکل طبیعی، از پاک کن کوچکی که روی مداد قرار دارد (6 میلی‌متر) بزرگتر باشد، مشکوک است. البته خال سرطانی لزوماً بزرگتر از 6 میلی‌متر نیست.
  • E تحول و تغییر شکل (Evolution): اگر اندازه، شکل یا رنگ خال تغییر کند. (این مورد، مهمترین علامت ملانوما است)


سعیده زند

 

بیماری پوستی پسوریازیس را بشناسید

۱۹ بازديد

بیماری پوستی پسوریازیس را بسیاری از افراد با پوسته پوسته شدن زانو و آرنج ها می شناسند که باور درستی است. اما این عارضه فقط شامل یکی از انواع پسوریازیس می شود. در صورتی که این بیماری انواع مختلفی دارد که هر کدام از آنها علائم مخصوص به خود را دارا می باشند.
پسوریازیس یک بیماری نسبتا مزمن است که فقط با مصرف داروهای خوراکی و موضعی می توان آن را کنترل کرد ولی درمان به خصوصی تاکنون برای آن یافت نشده است.
پسوریازیس در کودکان نیز همانند بزرگسالان می تواند بروز کند و این بیماری سن و سال نمی شناسد. عوامل ژنتیکی و سابقه خانوادگی نیز درصد ابتلا به این بیماری پوستی را افزایش می دهد.
پسوریازیس علی رغم مزمن بودن به عنوان بیماری خطرتاکی شناخته نمی شود اما پسوریازیس اریترودرمی که یکی از انواع پسوریازیس است در صورت عدم درمان می تواند بسیار خطرناک باشد.
تا به اینجای کار یک خلاصه ای از بیماری پوستی پسوریازیس برای شما بیان کردم اما اگر مایل به داشتن اطلاعات بیشتر درباره این بیماری هستید حتما در ادامه مقاله همراه من باشید.

یک نمونه از بیماری پوستی پسوریازیس

علت بیماری پسوریازیس چیست؟

عوامل بروز پسوریازیس متعدد هستند اما علت بروز آن فقط یک علت دارد و آن نقص در سیستم ایمنی بدن می باشد. نگران نباشید در این بیماری سیستم ایمنی بدن ضعیف نمی شود در واقع چیزی که سبب این بیماری می شود تشخیص غیر صحیح سلول های مدافع بدن به نام لنفوسیت های T است.
لنفوسیت های T یکی از انواع گلبول های سفید هستند که وظیفه حفاظت از بدن در برابر عوامل بیگانه مانند باکتری ها و میکروب ها را دارند. در بیماری پسوریازیس این سلول ها، سلول های پوستی خودی را به عنوان عامل بیگانه تشخیص داده و شروع به از بین بردن آنها می کنند.
 در همین حین، سلول های پوستی سعی میکنند از خودشان در برابر لنفوسیت های T دفاع کنند و برای این منظور شروع به تکثیر بیش از حد خود می کنند. علت نمای پوسته پوسته بیماری پسوریازیس نیز همین است.

علائم اصلی بیماری پسوریازیس

علائم بیماری پسوریازیس عبارتند از:

  • فلسی شدن پوست به همراه پینه‌های زبر قرمز یا صورتی برآمده
  • پوست خشک و ترک‌خورده که ممکن است خونریزی کند
  • خارش و سوزش و درد روی پوست
  • ضخیم شدن و برآمدگی ناخن‌ها
  • تاول‌های پر از چرک روی لکه‌های قرمز پوست (در موارد نادر)
انواع پسوریازیس را بشناسید

انواع پسوریازیس

پسوریازیس پلاکی

پسوریازیس پلاکی رایج ترین نوع این بیماری است که موجب ضایعات یا پلاک های پوستی قرمز، خشک و برآمده پوشیده با فلس های براق می شود. پلاک ها در این نوع از بیماری به ندرت ممکن است خارش دار باشند و می توانند در هر جایی از بدن ظاهر شوند. بیمار مبتلا به پسوریازیس پلاکی ممکن است تعداد کم یا زیادی پلاک پوستی داشته باشد. در این نوع از این بیماری، پوست اطراف مفاصل ممکن است ترک خورده و خونریزی کنند.  

این نوع از بیماری با در نظر داشتن برخی نکات در شیوه زندگی بهبود می باید. در زیر به برخی از آن ها اشاره می شود:

  • حمام کردن روزانه
  • استفاده از کرم غیر نسخه ای کورتیزون و مرطوب کننده ای با پایه پمادی
  • شناسایی محرک های شخصی که موجب تشدید بیماری می شوند مانند استرس و دوری از آن ها

در موارد متوسط تا شدید پسوریازیس پلاکی، نور درمانی، کرم های استروئیدی نسخه ای، داروهای خوراکی یا بیولوژیک یا تزریقی و یا ترکیبی از این ها برای درمان پسوریازیس به کار می روند.

پسوریازیس پوست سر

پسوریازیس پوست سر به صورت نواحی قرمز و خارش دار به همراه پوسته های براق ظاهر می شود. بیماری پسوریازیس در کودکان در بیشتر موارد ابتدا از پوست سر آغاز می شود. شما ممکن است متوجه باقی مانده هایی از سلول های مرده پوستی در موهای خود یا روی شانه ها خصوصا بعد از خاراندن پوست سر خود شوید. پچ های فلس مانند که ممکن است با کندن دچار خونریزی شوند، در نواحی فراتر از خط رویش موها نیز ظاهر می شوند.

گزینه های درمان پسوریازیس پوست سر شامل شامپوهای دارویی، لوسیون یا فوم استروئیدی، فرم موضعی از ویتامین دی صناعی به اسم کلسی پوتری یول، نوردرمانی و داروهای خوراکی هستند.

پسوریازیس ناخن

پسوریازیس ناخن ممکن است ناخن های انگشتان دست و پا را درگیر کند و موجب فرورفتگی، تغییر رنگ و رشد غیر طبیعی ناخن ها شود. ناخن هایی که درگیر بیماری شده اند ممکن است از بین رفته و از بستر ناخن جدا شوند (انیکولایزیس). پسوریازیس ناخن در موارد شدید موجب ریزش ناخن ها می شود.

این نوع از بیماری اغلب با انواع دیگری از پسوریازیس مانند پسوریازیس پلاکی همراه است. گزینه های درمان پسوریازیس ناخن داروهای خوراکی یا تزریقی و موضعی هستند.

پسوریازیس خالدار (guttate)

پسوریازیس خالدار عموما در کودکان و افراد جوان شایع است و عموما در اثر یک عفونت باکتریایی مانند گلو درد استافیلوکوکی تحریک می شود. این نوع از بیماری به صورت حفره های کوچک و قرمز که اغلب در بالا تنه، بازوها و ساق پاها هستند، ظاهر می شود. حفره ها در پسوریازیس خال خال با فلس پوشانده می شوند و ضخامت آن ها کمتر از پلاک های پسوریازیسی است. شما ممکن است یک ضایعه داشته باشید که به خودی خود پیشروی می کند و یا به کرات دچار حمله هایی از این نوع از بیماری شوید.

پسوریازیس خالدار عموما به درمان پاسخ می دهد که درمان پسوریازیس خال خال شامل کرم های استروئیدی نسخه ای و داروهای خوراکی است. این بیماری ممکن است با درمان عفونتی که عامل زمینه ای بوده است نیز بهبود یابد.

پسوریازیس معکوس

پسوریازیس معکوس موجب شکل گیری پچ هایی از پوست قرمز و ملتهب عموما در زیر بغل، کشاله ران، زیر سینه ها و اطراف ناحیه تناسلی می شود که معمولا پوسته ندارند.

راه های درمان پسوریازیس معکوس شامل کورتیکواستروئید های موضعی با قدرت کم یا مهار کننده های کلسی نورین موضعی هستند.

پسوریازیس تاولی

پسوریازیس تاولی به صورت پچ های گسترده و یا در نواحی کوچک تر بر روی دست ها، ناخن های انگشتان یا پاها بروز می کند. این نوع از بیماری اندکی بعد از قرمز و حساس شدن پوست، به صورت تاول های چرکی ظاهر می شود و به سرعت گسترش می یابد. تاول ها در پسوریازیس تاولی در طول چند روز برطرف می شوند اما مجددا باز می گردند. علت احتمالی قطع دارو و عفونت است.

پچ های کوچک در پسوریازیس تاولی ممکن است با یک کرم استروئیدی درمان شوند. برای درمان پسوریازیس تاولی که به صورت پچ های بزرگ ظاهر شده است، داروهای خوراکی نسخه ای، رفع عامل زمینه ای و سایر درمان های موضعی و سیستمیک انجام می گیرند. نور درمانی در وضعیتی که تاول های بهبود یافته است و حساسیت پوست کمتر است، می تواند برای درمان این نوع از بیماری به کار رود.

پسوریازیس اریترودرمیک

پسوریازیس اریترودرمیک کمترین شیوع را در میان انواع پسوریازیس دارد. در این نوع از بیماری، تمام بدن با راش های قرمز پوشیده می شود که می تواند با خارش و سوزش شدید همراه باشد. این وضعیت ممکن است با مصرف کورتیکواستروئید ها یا سایر داروها، آفتاب سوختگی شدید یا وجود هر نوع دیگری از این بیماری تشدید شود. پسوریازیس اریترودرمیک وقتی است که بیشتر از 90 درصد سطح بدن گرفتار باشد.

درمان پسوریازیس اریترودرمیک معمولا به داروهای خوراکی نسخه ای، لباس های مرطوب مخصوص و استروئید های موضعی نیاز دارد. در موارد شدید، درمان های ترکیبی و بستری شدن در بیمارستان ضرورت خواهد داشت.

وبلاگ سعیده زند